Sök
  • Sonja

Arbetslivet är som vädret på vår ö- omväxlande

Arbetslivet är som vädret varit hos oss på vår ö, Åland, den senaste veckan- omväxlande. Ibland skiner solen, andra stunder drar gråa moln fram för att det sedan helt plötsligt kan börja storma riktigt kraftigt.

På samma sätt kan det växla i arbetslivet med motivationen och arbetsglädjen, något som de flesta av oss säkert fått erfara någon gång. Ena dagen känns arbetet superkul eller åtminstone helt okej. För att man en annan dag kan undra vad man egentligen håller på med, varför man är på den arbetsplatsen överhuvudtaget. Känns det igen?


Vad är det som ligger bakom dessa svängningar? Vad är det som gör att du vissa morgnar spritter ur sängen för att gå på jobb medan andra morgnar känns som en lång pina då du gör dig klar för att gå till jobbet? Eller, gå och gå... För många innebär det ju idag att göra sig klar för att starta datorn vid köksbordet då många arbetar på distans.


Det är så många olika faktorer som kan spela in i svängningarna. Meningsfullheten i det du gör, bilden du har av dig själv och din egen kompetens, graden av frihet och ansvar du har i ditt arbete, krav- kontroll axeln och arbetsmiljön etcetera.


Är du medveten om vilka faktorer som påverkar dig som arbetstagare för att du skall känna motivation och arbetsglädje? Eller skulle du behöva definiera eller förtydliga dem för dig själv? Förekommer dessa i ditt arbete, enligt ditt eget tycke, i tillräcklig utsträckning?

Vi kan alltid göra något för att öka på arbetsglädjen och motivationen såväl för oss själva som för våra kollegor. Det gäller bara att våga gå utanför sin bekvämlighetszon. Att ta ansvar för sin egen utveckling och ta steget till förändring kan vara nog så jobbigt. Många stormiga hav kan behöva passeras. Men då du gjort det och sedan står där i hamnen med båten tryggt anlagd vid bryggan, då förändringen är gjord, så kommer du att vara glad och stolt över att du tog dig ut på den seglatsen.


Var vill Du börja för att just Du skall känna (ännu) mera motivation och arbetsglädje i Din arbetsvardag?


Tre (av fem) tips som Thomas Lundqvist delat med sig av på motivation.se som är enkla att ta till sig för ökad arbetsglädje är:

1) Ta fasta på det som lyckats.

2) Omvandla klagomål till önskemål. Då sprider du en positiv stämning runt dig och detta uppfattas som avväpnande.

3) Visa uppskattning för kollegors arbete.


Och ett sista tips från mig i dessa distansarbetstider, boka in fikapauser med dina kollegor dagligen. De där som ni annars brukar ta i kafferummet på arbetet, de är nog så viktiga! Och i dessa tider kanske viktigare än någonsin då många inte har någon dagliga kontakt med folk utanför hemmets väggar.


Jag önskar Arbetsglädje till er alla!
23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla