Sök
  • Sonja

Coronas positiva effekter

Finns det sådana? Ja, det gör det.


Naturen har fått en chans att återhämta sig lite, stort och behövligt i det hela tycker jag.


Sedan har vi människan. Har corona fört med sig något gott för oss? Det påstår jag att det har.

Jag arbetar med att lära ut mindfulness, medveten närvaro. Att vara i nuet och uppleva den stund som är istället för att ha tanken i det förgångna eller i framtiden. Inom mindfulness talar vi om autopiloten. Den som så många ständigt har på utan att de ens tänker på det. Man rusar på från ena mötet till det andra, stressar till butiken för att hinna med middagen innan kvällens alla aktiviteter väntar, man kör land och rike runt för att alla i familjen skall vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Samtidigt som man gärna sitter i telefon och planerar följande dags möte med kollegor, nästa veckas aktiviteter, släktingbesök och middagar, följande semesterresa, man multitaskar med andra ord. Multitasking som många tänker att är en positiv egenskap att ha förärats med men som i slutänden ökar stressen, minskar fokus och koncentrationsförmåga samt gör att saker tar längre tid att utföra och slutföra.


Helatiden påväg någonstans, ständigt strävande frammåt..uppåt.... I debattartiklar skrevs det, innan corona, om tempot i samhället. Hur skadligt det var för folk. Att något måste göras för att folk mår så dåligt. Men tempot fortsatte i samma uppskruvade fart och gärna ännu lite snabbare. Tid för återhämtning och vila var för vissa som en lyxvara. Folks livsrum naggades i kanterna från alla håll. Sedan kom det, viruset som satte hela världen på paus.


Corona, med medföljande undantagstillstånd, tvingade mänskligheten att sakta in, att stanna upp. Plötsligt fanns (nästan) hur mycket tid som helst att bara vara istället för att ständigt rusa på. Människor hade plötsligt tid att stanna upp. Tid att känna efter och tänka efter. Umgås med familjemedlemmar då alla höll sig hemma, eller man kanske gick på sköna promenader tillsammans i naturen. Det fanns tid på ett helt nytt sätt. Jag hoppas och tror att denna pandemi fört något gott med sig. Att den fått människor att reflektera. Att den fått människor att inse att alla "måsten" som de haft, de är inte på liv och död. Att man börjat se det stora i det lilla. För, det löste sig ju under undantagstillståndet ändå. Eller hur?


Jag önskar Dig ett vilsamt veckoslut där Du hinner stanna upp i stunden och njuta av att vara precis där Du är, precis i den stunden som är och njuta av nuet!


#sedetstoraidetlilla #tacksamhetivardagen


Fotnot: Denna text är skriven sett ur en mindfull synvinkel. Jag är fullt införstådd med att corona även fört med sig oerhörda negativa konsekvenser. Allt från det mänskliga lidandet med sjukdom och död till samhällsekonomiska kriser.

Bilden publicerad med tillstånd av konstnären #pernillalindroos #anneanka


69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla