Sök
  • Sonja

I dagen samhälle är vi mer sociala än någonsin, samtidigt som vi blir mer och mer distanserade


Vad menar jag med det?

Svaret är Sociala Medier (SoMe). Vi är aktiva där mer eller mindre under hela dagen, connectar med folk, "lajkar", skriver kommentarer, hjärtana flyger hit och dit. Så ja, vi är sociala men... ändå inte... Vi talar mindre och mindre med varandra. Och vi kan höra vad andra har att säga men vi lyssnar mindre på vad vi hör.


Provocerande text? Kan hända. Men fundera på hur en vecka ser ut för dig. HUR MÅNGA TIMMAR av din lediga tid, inklusive pauser på arbetet, talar du med de du har runt dig och hur många timmar går åt till SoMe? Ja, jag skriver TIMMAR...

Jag har arbetat med detta med flera av mina kunder, att göra översikt över tidsåtgång över tiden som bara rinner iväg på sociala medier istället för att vara närvarande och lyssna på familj, vänner, kollegor... "Men, jag hör ju vad de säger till mig" kan man då tänka. Men kom ihåg, det är skillnad på att höra och lyssna.


Många människor kan sakna de stunder som någon verkligen lyssnar på vad de har att säga, äkta och genuint. Då du är på coaching får du uppleva det. Att en annan person verkligen lyssnar på dig, det du har att berätta, dina tankar.


COACHING ÄR AKTIVT LYSSNANDE


Som coacher lyssnar vi aktivt på våra kunder och det sker på olika nivåer.

Det inre lyssnandet eller självlyssnandet sker under ett, för dig som kund/ potentiell kund, så kallat nollsamtal. I denna nivå skapar vi förtroende och tillit till varandra. Denna nivå omfattar ännu inte det coachande lyssnandet. Vi kan som coacher då vi hör den andra berätta söka efter egna likdanande erfarenheter/ igenkänningsfaktorer. Här kan både vara huvudpersoner i samtalet.

Nollsamtalet är för dig som potentiell kund kostnadsfritt och det är efter det som vi bestämmer hur vi går vidare/ om vi går vidare in i ett coaching förhållande.


Följande är det fokuserade lyssnandet. Den mentala inställningen om vem som är huvudperson i samtalet har ändrats. Vi som coacher kommer in på det coachande lyssnandet, vad säger du som kund utöver orden? Vårt fokus är på att verkligen lyssna, vad är det du faktiskt säger som kund? Denna nivå är i motsats till vad nivå 1 ibland kan vara, helt värderingsfritt.

Vi lyssnar till orden och essenserna i det du som kund säger. I detta sammanhang får kunden frågor, direkt kopplade till det som hen sagt. Coachen upprepar, sammanfattar och ger tillbaka det man (tror sig) hört till kunden. Kunden kan då bekräfta att "ja, så är det/ menade jag" eller "nej, så är det inte riktigt/ jag menade inte helt så".


På nivå tre, det icke verbala lyssnandet, lyssnar vi inte bara till orden utan också till det som inte sägs. Vi lyssnar bakom orden och tar i beaktande kroppsspråk, miner och röstläge. Vi tar även in övriga sinnen som syn, hörsel, smak och intuition. Denna nivå kallas också "globalt lyssnande".


Den fjärde och sista nivån som vi talar om inom coaching är "storhetslyssnande". Då berör vi de visioner och drömmar som coachen hör sin kund uttala, vad finns det för högre syfte i dessa? Vad betyder det för dig som person att ha dessa visioner och drömmar? Vem är du då du nått dit?


Inom coahing rör vi oss mellan samtliga nivåer av aktivt lyssnande. Det är behövligt för att coachingprocessen skall bli mest möjligt fruktbar. Var vi rör oss i nivåerna beror helt och hållet på vad vi hör kunden säga, vi dansar med våra kunder.


It takes two for a tango!9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla