Sök
  • Sonja

Jobbiga känslor - vad kan vi göra åt dem?


Det allra första jag vill råda dig som läser detta är att inte logga ut från dina känslor. Känslor hör livet till, såväl positiva som negativa känslor. Känslor är en direkt reaktion på våra tankar och tankar är sådant som kommer och går. Likt de små molnen på en sommarblå himmel eller en ovädersgrå hösthimmel. Ibland stannar molnen framför solen en längre tid, andra gånger seglar de snabbt vidare. Men oberoende vilket så är en sak säker, molnen drar förr eller senare iväg. Om du har en jobbig känsla, stanna i den. Det är inget farligt i det. Efterhand minskar troligtvis den jobbiga känslan likt vattenfärg då vi doppar penslen i vatten. Färgen sprids ut från koncentrerad till ytterst svag. På samma sätt bleknar den jobbiga känslan då tiden går. Att försöka förtränga det som gör ont/ som är jobbigt gör bara smärtan dubbelt så jobbig. Först har du den primära obehagskänslan som du tampas med. Sedan upplever du den sekundära smärtan om du försöker stänga ut känslan, för förr eller senare märker du att den är kvar där ändå och gnager. Då är det bättre att acceptera den och söka dess ursprung. Acceptans är en viktig attityd inom mindfulness. Att udersöka den smärtan/ bakgrunden till känslan som du har kan verka lindrande jämfört med att försöka förtränga smärtan. Se på situationen ur olika perspektiv. Du har redan undersökt den jobbiga sidan (den biten kommer ju självmant som ett brev på posten) men, om du skulle se på din situation ur en annan vinkel. Hur skulle det kunna se ut då? Om en vän var i samma situation, vad skulle du råda hen att tänka/ göra i den situation du befinner dig i? Kan det komma något gott ur detta jobbiga? Kan du lära dig något nytt?

Att ta ett steg tillbaka, observera din situation "utifrån" kan ge insikter som hjälper dig vidare ut ur det som är jobbigt. Utan att göra det på bekostnad av ditt eget mående.


Och sist men inte minst. Gör ett andningsankare. Undersök din andning, var känns den som bäst? Lägg ditt fokus till denna plats och observera din andning då du andas in... och ut...in... och ut... Gör detta under 3 andetag eller 3 minuter eller 10 minuter, helt hur du själv finner det hjälpsamt. Varje gång som dina tankar flyger iväg, bort från andningen så vänd vänligt tillbaka uppmärksamheten på adningen.


Ha en fin dag och kom ihåg att andas!
47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla